Látnivaló

A falu legfontosabb látnivalója az 1769-ben épült "püspöki" Szent Kereszt Felmagasztalása templom. A műemléki védelem alatt álló épület legértékesebb része a barokk főoltár, mellékoltár, szószék és orgona.

 


Az ide érkező látogató mindig talál itt egy-egy pincés gazdát, így lehetőség nyílik megkóstolni a nemes mátraaljai bort is.


Szentkereszt-kút

A nép vallásosság emlékét őrzi. A néphit szerint hajdan itt pihent meg Szűz Mária, s közben a forrás vizével oltotta szomját. Ettől a víz, gyógyító hatással bírt, amíg egy püspöki asszony gyermeke tisztátlan pelenkáját ki nem öblítette a forrás vizében. A település első templomának védőszentje is Szűz Mária volt.A falu másodjára épített templomát a "Szentkereszt felmagasztalásának" tiszteletére szentelték fel.E kút vize táplálja a Szentkereszt-ér nevű időszakos vízfolyást.t is.

 


Remete Barlang
A Szentkereszt-kút fölötti hegyoldalban lévő mesterséges kitágított üreg, melyben régebben a laikus barát, szerzetes lakott. A 18. század negyvenes éveiben már remete-lakról szól az írás, melyben Szokoll Simon remete élt, aki a ferences harmadrend tagja volt. A jámbor életű barát adományokból tartotta fenn magát.

 


Hollós-domb

Itt épült fel a török előtti falu temploma, mely 1683 után már csak romjaiban volt meg. Mellette volt a Pusztafalu (Faluhely) nevű területen a középkori falu. Erről 1864-ben az alábbiakat írták: "Szántóföld, hajdan e helyen falu állott, s elnevezését innen örökölte". Ezt a népi emlékezetet erősítik meg a szántáskor, ültetéskor előkerült cserépdarabok.

 


Múltunk háza

Mai értékvesztő korunkban különösen nagy szükség van a múlt még meglévő értékeinek a megmentésére, azért, hogy a jövő generációi is megismerhesse. A falu több mint ötven családja ajánlotta fel féltve őrzött kincseit, régi bútorait és tárgyait. Nevük olvasható azon az adománylevélen, melyre belépéskor először tekinthet a látogató. A hozzáértők szerint egy igen gazdag gyűjtemény jött létre. Bízunk benne, hogy a múltunk ezen részének a megmentése, bemutatása az utánunk következő nemzedékeknek is példát mutat, hogyan lehet kemény munkával fennmaradni és erőt ad a jövő építéséhez.

 


Hollós-domb

Több ezer éves múltja van Istenanyánk szent kútjának, az utóbbi 500 évben egy elhagyatott, kövekkel teledobált kis kutacska volt, amely várta, hogy talán egyszer megmenti valaki. Száznál is több barátunk érkezett a szent hely felújítására, amely ma újra régi pompájában tündököl.